......:::::: JaMaJkA ::::::......

KULTURA STRONA GŁÓWNA GALERIA HISTORIA KUCHNIA
Herb i godło
flaga
Kuchnia Jamajki kształtowała się pod wpływem różnych kuchni: brytyjskiej, hinduskiej, amerykańskiej, afrykańskiej oraz chińskiej. Najbardziej popularnym daniem jest zielona zupa callaloo. Stanowi kwintesencję smaku Karaibów. W jej skład wchodzą liście rośliny callaloo, szpinak, okra, cukinia, chilli , różne zioła i przyprawy. Kolejnym specjałem są grillowane kurczaki lub wieprzowina w marynacie jerk. Robi się ją z tartej gałki muszkatołowej, ziela angielskiego, czarnego pieprzu, tymianku, cynamonu, cebuli, czosnku, oleju. W każdym menu znajduje się curry z kozy i potrawa powszechnie znana jako „rice and peas”. Jamajka jest znana także z uprawy kawy. Najlepsza pochodzi ze stoków Gór Błękitnych.